logo totex
tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа     tel София, ул. Чепинско шосе 41
clock  08:00 – 17:00 часа
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ

Мавританските поляни са специфичен тип декоративни паркови тревни площи. Техният облик се формира от красиво цъфтящи тревисти растения, които се смесват с чимовите житни треви. Така се постига силно въздействащи цветни картини и красотата на природата навлиза осезаемо в парковете и в дворните пространства. Осеяните с ефектни багри цветни тревни килими са очарователни със своята нежност и пъстрота. Те са особено привлекателни в ранната пролет на фона на все още мрачния и сив пейзаж. Сезонната динамика на разнообразното колоритно въздействие през лятото и ранната есен също доставят голяма естетическа наслада.

В зависимост от видовия състав на цветята и начина на изграждане, мавританските поляни могат да се класифицират в следните групи тревни килими:

Едногодишни, едноцветни мавритански поляни

В тях се засяват или засаждат чрез разсад само един вид или сорт цъфтящи сезонни, ниски цветя. Отличават се с продължително и силно декоративно въздействие – с ярки багри и постоянен цъфтеж през целия вегетационен сезон. Подходящи са както едногодишните цветя, които имат ефект още през първата година, така и двугодишните цветя – през пролетта на следващата. Интерес представляват агератумът и незабравката, които се открояват добре със своята гълъбовосиня окраска, както и синкавата лобелия или белия алисум.

Едногодишни пъстроцветни мавритански поляни

Използва се смес от различни видове и сортове едно и двугодишни цъфтящи растения с продължителен цъфтеж. При този тип морави се получава цветна мозайка от багри върху зеления фон на тревата.

Многогодишни едноцветни тревни поляни

Те се изграждат от едноцветни многогодишни растения (видове и сортове), които при пълния цъфтеж запазват свежестта на листната си маса. Тук могат да намерят приложение както някои почвопокривни видове, така и  редица луковични и клубенови култури. С интересен ефект например се отличават флокс (Phloxeatacee L.), който образува тъмнозелена килимна покривка, а по време на цъфтенето се покрива с пурпурни, или розо-волилави цветове: аубреция (Aubretia deltoidea De.), която образува килим със синьовиолетова окраска; рожец (Cerastum bibersteinii D.G.), който по време на цъфтежа е осеян с множество елегантни бели цветове. Различни видове седуми, които могат да образуват големи, ниски и плътни жълти, розови или бели петна; звездан (Lotus cornicalatus L.), който също е ефектен с жълтите си разсеяни багри; епимедиум (Epimedium L.), от който има видове и форми с бяла, светложълта и тъмновиолетова багра и е най-подходящ за сенчести и полусенчести места; здравец (Geranium L.), който също расте на сянка.

Многогодишни пъстроцветни поляни

Те могат да се приемат като най-типичните мавритански поляни с прородосъобразен характер. Тук отделните цветни акценти (разсеяни или разпръснати на петна) са обединени от зеления фон на тревния килим. Най-нежно мозаечно въздействие се получава, когато тези поляни наподобяват пъстроцветните планински (алпийски) ливади.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ МАВРИТАНСКА ПОЛЯНА?

Теренът за създаване на мавританските поляни трябва да бъде добре обработен и подравнен. Желателно е той да бъде слънчев поне 2/3 от деня. Почвата трябва да бъде глинесто-песъчлива или лека до средна песъчливо-глинеста, добре запасена с хранителни вещества, без плевели и строителни отпадъци. Подготовката на почвата се извършва на различна дълбочина в зависимост от наличните почвени и подпочвени слоеве (от 20 до 40-50 см). Особено прецизно се обработва повърхностния почвен слой. Той трябва да бъде добре наситнен – с големината на грахово зърно, така че дребните семенца да не увисват в празнотите между големите буци пръст.

Засяването на семенцата за едногодишните поляни се извършва рано през пролетта, а за многогодишните – и през есента, в зависимост от използваните цветя. Посевът се прави разделно – най-напред се засяват семената на житните треви, тъй като те са по-леки, а след това на перенните цветя и бобовите треви. В зависимост от билогията на видовете някои от семената се засяват директно почвата на открито, а други се засяват предварително в парник и след това се разсаждат на разстояние, не по-малко от 30 см. Засяват се в тихо време, след което семената се зариват с гребла, притъпкват се леко и после се поливат с фина струя вода. При засушаване почвата трябва предварително да се навлажни. Когато посевът е сгъстен, след поникване се извършва прореждане. Когато се използват едногодишни цветя, през втората година мавританската поляна става обикновена тревна площ. Препоръчва се следващия посев на семената от цъфтящите растения да се извърши на третата или четвъртата година.

Когато се изграждат многогодишни пъстроцветни поляни, компонентите от цъфтящи растения са повече от 8-10 броя, за да се осигури непрекъснат и продължителен колоритен ефект. Компонентите в смеските за едногодишните пъстроцветно поляни са по-малко – до 3-4 броя. Тъй като те имат дълъг цъфтежен период. От житните треви най-подходящи за многогодишните поляни са ливадната метлица, червената власатка, английския райграс и обикновената полевица – общо 50% от цялата смеска. В смеските за едногодишните килими се включва и италианския райграс, особено неговия едногодишен вариетет, който в определени случаи (при временни килими) се използва и самостоятелно. Посевните норми за тези треви в мавританските поляни се намалява 2-3 пъти. Общото количество на семената – тревни и цъфтящи – обикновено възлиза средно на 150 гр./10 кв.м. Луковичните растения в пъстроцветните поляни се препоръчва да се засаждат при разчет до 100 бр./кв.м. Процентното участие в смеските на отделните цъфтящи видове с дребни семена е до 10%, а на тези с по-едри семена – до 20%.

Поддържане на мавританските поляни

Грижите за поддържане включват системно поливане, плевене, отстраняване на изсъхнали растения и прецъфтели цветове, подхранване и разрохване на почвата около цветята. Многогодишните растения се подменят или подмладяват през 3-5 г. чрез разделяне, пресаждане, подсяване и разреждане. Косенето на тревата изисква диференциран подход. По принцип мавританските поляни не бива да косят, когато при тази манипулация могат да се отрежат стъблата и цветовете на цъфтящите растения, особено по време на техния цъфтеж. Безпроблемно е косенето на поляни, засадени с цветя, които цъфтят само в ранна пролет. Когато цветята са засадени на петна, каквито са предимно почвопокривните видове, косенето (1-2 пъти) също се улеснява. Чрез използването на ниски житни треви и цветя се постига най-хомогенна и сравнително равна килимна покривка, без да се налага коситба на поляните през целия вегетационен сезон. Въпреки трудностите на отделни малки участъци в парковете и дворовете си заслужава да бъдат изграждани мавритански поляни.

Автор: ланд.арх. Павлина Тодорова

ПУБЛИКАЦИИ
ПРОДУКТОВ КАТАЛОГ
Продуктов каталог
Тревни смески
Специализирани тревни семена
Специализирани
тревни семена
Тревни смески за слънце
Тревни смески
за слънце
СУХОУСТОЙЧИВИ ТРЕВНИ СМЕСКИ
Сухоустойчиви
тревни смески
Тревен чим - ТОТЕХ
Тревен чим
Борба с вредители
Борба с вредители
Универсални тревни смески
Универсални
тревни смески
Тревни смески за сянка
Тревни смески
за сянка
тревни-смески-за-спорт
Тревни смески
за спорт
Тревни смески за подсяване
Тревни смески за подсяване
Градински инструменти
Градински инструменти
Бяла детелина
Торове за трева
Торове за трева
За домашни любимци
За домашни любимци
Семена за цветя и трева
Семена за цветя и трева
Затревяване - ТОТЕХ
Троскот
Професионална техника
Професионална техника
Дихондра
Дихондра
водоспестяващи
Водоспестяващи

30 години опит в озеленяването
ПРОФЕСИОНАЛНИ УСЛУГИ

Озеленяване изграждане - ТОТЕХ
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
Тревен чим - ТОТЕХ
ЗАЧИМЯВАНЕ
Спортни терени - строителство - ТОТЕХ
СПОРТНИ ТЕРЕНИ СТРОИТЕЛСТВО
Хидропосев - ТОТЕХ
ХИДРОПОСЕВ
Затревяване - ТОТЕХ
ЗАТРЕВЯВАНЕ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
ПОЛИВНИ-СИСТЕМИ
ПОЛИВНИ СИСТЕМИ
logo totex

Продажби тревни смески и тревен чим

tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа

Лице за контакт : Павлина Тодорова

GPS координати: 42.7362422, 23.3946675

София 1849, ул. Чепинско шосе 41
⦿ ЛОКАЦИЯ

Варна 9110, с. Старо Орахово
⦿ ЛОКАЦИЯ

тревен чим

logo_totex.Ltd
За поръчки на тел.: 0887 573 200