logo totex
tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа     tel София, ул. Чепинско шосе 41
clock  08:00 – 17:00 часа
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ

Райграс или тревна смеска

Райграс, като синоним на тревна площ – „соц. термин“ от миналото.

Навремето у нас се произвеждаха четири вида семена за декоративни тревни площи – Английски райграс/Lolium perrene/, Червена власатка /Festuca rubra/ и Ежова главица /Dacthylis glomerata/ и Бяла детелина /Trifolium repens/. При засяване те се комбинираха или се използваха поотделно. Резултата помним. Но нарицателното  „райграс“ било по отношение на семена за трева, било като обобщаващо наименование на тревните площи остана. Може би защото се помни най-лесно, може би защото повечето хора не са наясно, че тревната смеска не е съставена само от райграс, а представлява комбинация от няколко вида житни треви, един от които е и райграса. Днес в  България производството на тревни семена за декоративни тревни площи е слабо застъпено, а качеството им  лошо. Затова се работи предимно с чужди култивари /сортовe/, които са плод на дългогодишни селекции и притежават редица качества, с предимства, които ги правят предпочитани в практиката.

Кое е важно при избора на тревна смеска? 

За да се получи добра трева е важно комбинирането и процентното съдържание на отделните видове треви, които влизат в състава на тревната смеска, а не техния брой, съответно дву-, три-, пет-……. „многокомпонентни“.

На второ място е добре да се знае произхода на семената въпреки, че това е много трудно. Семената на много от смеските предлагани на пазара, се произвеждат на съвсем различни географски ширини и при различни климатични условия от нашите, което прави посевите неустойчиви и с незадоволителен външен вид, просто защото не са за тук. Затова е добре да се търсят семена от райони с близки до нашите условия, като най-добрият възможен вариант е тревната смеска да бъде комбинирана точно за нашите климатични условия.

Въпросът не е  само в националността на семената, а и в начина на засяване и отглеждане и ползване на тревата.

Какво да изберете – чист вид райграс или тревна смеска?

Практиката показва, че засяването с един вид /монокултура – чист  райграс например/ рядко се използва и и не се практикува. Защо? Защото трудно се постигат повишените изисквания за подобен род насаждения. При възникване на екстремни условия за съответния вид има опасност той да загине и така да се компрометира изцяло тревната площ. Докато ако имаме комбинация от треви, то вероятността едни да заместят други и посева да оцелее е в пъти по-голяма. Ето защо по-голяма част от тревите се предлагат във вид на  тревни смески.

Какви са предимствата, които има засяването на  комбинация от няколко вида треви -тревна смеска? 

Различната бързина на растеж дава и първоначален ефект, и осигурява дълговечност на тревния килим. Постига се пълно и трайно използване на възможностите на почвата, по-пълно се усвояват всички налични хранителни вещества. Чимът е с по-голяма екопластичност, жизненост и устойчивост и по-бързо се приспособява към условията на растеж на конкретно място. Постига се равномерен и плътен чим, благодарение на съчетанието между различните жизнени форми, които взаимно се допълват без да се потискат.

Всичко това прави избора на тревна смеска един сериозен момент във вашето начинание. Съветвам ви да помислите добре, защото разочарованието от лошия избор е потискащо. Не пестете от цената на семената, защото тя е по-малко от 10% от себестойността на вашата трева. По-скоро се интересувайте каква е устойчивостта й на отъпкване, на болести, как се развива на сянка и при почви с по-тежък механичен състав, по-сухи и бедни почви. Не на последно място се опитайте да разберете доколко тревата запазва максимално зелен цвят през зимата, каква е плътността й, каква е гъстотата и финесът на тревния чим, защото тези неща са в основата на удоволствието, което очаквате да изпитате.

Вие трябва да сте наясно и с каква цел създавате тревната площ. Ако тя е декоративна – нужни са ви семена на нежни и гъсти видове, които да издържат на къси и чести коситби.Ако тя е за отдих и забавления – нужна е смеска от видове, които да осигурят добър естетически вид, издръжливост дори на интензивно натоварване, лесно и бързо настаняване и лесна поддръжка. Ако тя е за спортен терен – нужна ви е преди всичко устойчивост на отъпкване и късане на тревата.

За да имате успех с тревата съветвам ви да купувате семената от проверени източници – специализирани фирми, градински центрове…

Избирайте място, където можете да получите информация различна от тази на етикета.

Ние оставаме на разположение и Ви желаем успех!

ланд.арх. Павлина Тодорова

ПУБЛИКАЦИИ
ПРОДУКТОВ КАТАЛОГ
Продуктов каталог
Тревни смески
Специализирани тревни семена
Специализирани
тревни семена
Тревни смески за слънце
Тревни смески
за слънце
СУХОУСТОЙЧИВИ ТРЕВНИ СМЕСКИ
Сухоустойчиви
тревни смески
Тревен чим - ТОТЕХ
Тревен чим
Борба с вредители
Борба с вредители
Универсални тревни смески
Универсални
тревни смески
Тревни смески за сянка
Тревни смески
за сянка
тревни-смески-за-спорт
Тревни смески
за спорт
Тревни смески за подсяване
Тревни смески за подсяване
Градински инструменти
Градински инструменти
Бяла детелина
Торове за трева
Торове за трева
За домашни любимци
За домашни любимци
Семена за цветя и трева
Семена за цветя и трева
Затревяване - ТОТЕХ
Троскот
Професионална техника
Професионална техника
Дихондра
Дихондра
водоспестяващи
Водоспестяващи

30 години опит в озеленяването
ПРОФЕСИОНАЛНИ УСЛУГИ

Озеленяване изграждане - ТОТЕХ
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
Тревен чим - ТОТЕХ
ЗАЧИМЯВАНЕ
Спортни терени - строителство - ТОТЕХ
СПОРТНИ ТЕРЕНИ СТРОИТЕЛСТВО
Хидропосев - ТОТЕХ
ХИДРОПОСЕВ
Затревяване - ТОТЕХ
ЗАТРЕВЯВАНЕ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
ПОЛИВНИ-СИСТЕМИ
ПОЛИВНИ СИСТЕМИ
logo totex

Продажби тревни смески и тревен чим

tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа

Лице за контакт : Павлина Тодорова

GPS координати: 42.7362422, 23.3946675

София 1849, ул. Чепинско шосе 41
⦿ ЛОКАЦИЯ

Варна 9110, с. Старо Орахово
⦿ ЛОКАЦИЯ

тревен чим

logo_totex.Ltd
За поръчки на тел.: 0887 573 200