logo totex
tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа     tel София, ул. Чепинско шосе 41
clock  08:00 – 17:00 часа
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ

Хортензията е позната от векове и отглеждана като красив храст в градините на Япония и Китай, откъдето произхождат изходните форми. Напуснала отдавна пределите на своята родина, днес хортензията е предпочитан декоративен вид в цял свят. Създадени са много хибриди и форми, включително и минихортензии, подходящи за отглеждане като стайни цветя.

Основно хортензията расте и се оформя като храст. Чрез умела резитба тя развива много красива листна маса и едри сферични съцветия, съставени от многобройни бели, розови, червени и в различни нюанси на синьото цветове. Умереният климат на нашата страна създава условия хортензията да се отглежда като многогодишно растение и на открити площи. Подходящи са сенчестите и полусенчестите места в градината, като се допуска и огряването им от слънцето само рано сутрин и късно следобед. Хортензията изисква редовно и обилно поливане. Почвата трябва да е плодородна, рохкава, чиста от плевели и с кисела реация (Ph=6,5). При  силно завишена кисела реакция (предизвиква се и чрез внасяне на химични вещества, като амоняк) цветовете се оцветяват в различни нюанси на синьото. При студени зими връхните части на леторастите на отглежданите от открито хортензии могат да измръзнат. Цъфти от юни до август–септември в зависимост от микроклимата на района. По време на цъфтежа храстът може да достигне височина 1,5 м.

Напролет огледайте добре храста и изрежете измръзналите, пречупените, или излишни клонки. По време на вегетацията също можете да премахнете някои излишни, все още млади леторасти, за да не изразходват хранителните вещества за правилното развитие на целия храст. През лятото подхранвайте хортензиите през 10-14 дни с минерални торове, разтворени в поливната вода.

Стайните форми и хибриди хортензии (минихортензии), отглеждани в саксии, имат същите изисквания като градинските видове. Поставят се на сенчесто или полусенчесто място, като се поливат редовно и обилно. Поради малкия обем на съдовете те изискват и оросяване с темперирана вода и редовно наторяване през 2 седмици с минерални торове. През есента саксиите се прибират в хладно (може и тъмно) помещение, в което температурата не спада под 5-6 градуса, и се полива периодично по-малко. Хортензията се размножава чрез разделяне на храста и чрез вкореняване на стъблени резници. Резниците се взимат през лятото от върховете на леторастите, които не носят цвят. Отрязват се на 1 мм под междувъзлие и трябва да имат  3-4 напълно развити листа. Вкореняват се във влажен пясък или в смес от листовка и пясък. Резниците може да се подготвят и вкоренят и през януари-февруари. Тогава младите растения – особено за разсаждане в зелени площи в градини и паркове, се засаждат в саксии, отглеждат се през лятото в студена оранжерия или парник, презимуват там и на следващата пролет се засаждат на открито.

Как да размножите вашата хортензия стъпка по стъпка вижте тук

Автор: ланд.арх. Павлина Тодорова /Озеленяване София/

ПУБЛИКАЦИИ
ПРОДУКТОВ КАТАЛОГ
Продуктов каталог
Тревни смески
Специализирани тревни семена
Специализирани
тревни семена
Тревни смески за слънце
Тревни смески
за слънце
СУХОУСТОЙЧИВИ ТРЕВНИ СМЕСКИ
Сухоустойчиви
тревни смески
тревни-смески-за-спорт
Тревни смески
за спорт
Тревен чим - ТОТЕХ
Тревен чим
Борба с вредители
Борба с вредители
Универсални тревни смески
Универсални
тревни смески
Топ оферти
Декоративна, ниска бяла детелина - Trifolium Repens
Други
Тревни смески за сянка
Тревни смески
за сянка
Тревни смески за подсяване
Тревни смески за подсяване
Градински инструменти
Градински инструменти
Бяла детелина
Торове за трева
Торове за трева
Друго за тревата
Друго за тревата
За домашни любимци
За домашни любимци
Семена за цветя и трева
Семена за цветя и трева
Затревяване - ТОТЕХ
Троскот
Професионална техника
Професионална техника
Употребявана техника
Употребявана техника
Дихондра
Дихондра
водоспестяващи
Водоспестяващи

30 години опит в озеленяването
ПРОФЕСИОНАЛНИ УСЛУГИ

Озеленяване изграждане - ТОТЕХ
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
Тревен чим - ТОТЕХ
ЗАЧИМЯВАНЕ
Спортни терени - строителство - ТОТЕХ
СПОРТНИ ТЕРЕНИ СТРОИТЕЛСТВО
Хидропосев - ТОТЕХ
ХИДРОПОСЕВ
Затревяване - ТОТЕХ
ЗАТРЕВЯВАНЕ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
ПОЛИВНИ-СИСТЕМИ
ПОЛИВНИ СИСТЕМИ
logo totex

Продажби тревни смески и тревен чим – София

гр. София 1849, ул. Чепинско шосе 41

GPS координати: 42.7362422, 23.3946675
Лице за контакт : Павлина Тодорова
Мобилен : +359 887 573 200