logo totex
tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа     tel София, ул. Чепинско шосе 41
clock  08:00 – 17:00 часа
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ

Правилна поддръжка на тревната площ

Косене

Косете често, поне веднъж седмично и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО спазвайте правилото да не отнемате повече от 1/3 от височината на тревата при едно косене. При последните няколко коситби в края на годината постепенно вдигайте височината на ножовете и косете по-високо. Същото се препоръчва и през сухите периоди през лятото. Зазимете тревата сравнително висока, мин. 5-7 см. височина, така ще си спестите проблеми през пролетта.


Поливане

Поливането е жизненоважно за добрия вид на тревната площ. Водата е необходима както за новите, така и за вече изградените тревни терени. Най-добре е поливането да се извършва дъждообразно сутрин или вечер, а при новозасяти тревни площи е необходимо почвата да се поддържа непрекъснато влажна, докато се заздрави тревния чим. Поливайте обилно, а не леко и повърхностно, особено през сухите периоди. Така тревата ви винаги ще бъде свежа. Не забравяйте, че 80% от тревата е вода – осигурете и я!


Подхранване

Като правило трябва да запомните, че колкото по-често се коси и се използва една тревна площ, толкова по-често тя се нуждае от подхранване /торене/. Най-общо тревните площи трябва да се торят с комплексен NPK тор поне веднъж през ранна пролет, отново в средата на лятото и още веднъж през есента. Торта, с която наторявате през ранна пролет и в средата на лятото, трябва да има високо съдържание на азот, който стимулира растежа на тревите и подобрява цвета. Торта, с която ще торите през есента, трябва да има високо съдържание на калий (K), който спомага за подсилване на тревата срещу студ и болести през ранна пролет. В периода на усилена вегетация /май, юни, юли, август/, когато поливките и коситбите са по-чести и изнасянето на хранителни вещества е голямо, е добре да внасяте амониева селитра с норма 3 до 4кг./100кв.м. веднъж месечно.


Плевели

Едногодишни плевели – те обикновено се появяват в новозасяти тревни площи и изчезват след първите коситби.
Многогодишни плевели – появяват се във всички тревни площи и трябва да се третират със селективни хербициди. Те запазват житните треви, но унищожават широколистните плевели. Вече изградените тревни площи могат да се третират с хербицид по всяко време от май до септември, но не и през горещите периоди, когато хербицидът освен че няма да има ефект може да изгори и тревата. За да имате чиста трева е необходимо да извършвате третирането поне веднъж годишно.
Упорити плевели – селективните хербициди не могат да ги унищожат, защото по една или друга причина не попадат в техния спектър на действие. Тогава единственият ефективен начин за тяхното премахване е да се изрежат корените им с много остър нож, или да се използват други предимно механични средства.
Мъх – това обикновено е сериозен проблем за тези, които искат хубава трева. Появата му може да бъде причинена от редица фактори: бедна почва, вкислена почва, рядко косене и косене без кош, лош дренаж, сянка, непочистен листопад, малък почвен хоризонт. За да се избавите от мъха, първо трябва да установите кой от горепосочените фактори причинява проблема и ако е възможно да го премахнете. У нас борбата с мъховете се извършва чрез третиране с различни химични препарати, но ефекта от тях е временен, когато не е отстранена причината за появата на мъха в зелените площи.


Грапене (Вертикутиране)

Представлява изваждане на мъртвата и суха трева от основата на тревата. С течение на времето, в следствие на честото косене и естествения отпад върху почвата в тревния килим, се образува тънък филм от изсъхнала трева. Той спира достъпа на вода и хранителни вещества до почвата, затруднява въздухообмена и възпрепятства правилното развитие на корените на тревата. Ето защо е необходимо периодично /най-малко пролет и есен/ той да се премахва. За по-големи терени тази операция се извършва машинно, но за малки градински терени е достатъчно доброто „разресване“ на тревата в две перпендикулярни посоки с аераторно гребло 2 пъти годишно – пролет и есен /тази манипулация се извършва и през сезона на активна вегетация, но само по преценка на специалист/.

Предимства… Защо се прави?
► подобряване растежа на тревата и стимулиране на нейната възобновителна способност
► освобождаване достъпа до корените на вода, въздух и торове
► унищожаване на част от плевелите и частично спиране развитието на мъховете


Аериране

Представлява дълбоко пробождане на почвата с цел да се подобри дренажа и естествения въздухообмен на почвата. Препоръчително е да се извършва веднъж годишно при силно уплътнени или често натоварвани терени. При песъчливи почви може да се прави веднъж на 2-3 сезона. Аерирането се извършва обикновено преди есенното,или пролетното наторяване,като след аерирането терена задължително се опесъчава. Aерирането се извършва със специални машини, но за малки площи може да се използва обикновена вила, с която се набожда равномерно целия терен.

Предимства… Защо се прави?:
► подобрява се достъпът на въздух до корените и се стимулира растежа на тревата
► подобрява се дренажа на почвата и се стимулира естествената възобновителна способност на тревното покритие


Валиране

Това е една операция, която е абсолютно необходима за поддържането на тревната площ без неравности. С валирането корените се разпределят равномерно в повърхностния почвен пласт и тревата не се надига на туфи. Необходимо е тази операция да се извършва поне веднъж месечно върху влажна почва на суха трева. Желателно е валякът да е с тегло над 100 кг. Валирайте след косене. При тежки и глинести почви честото валиране не е препоръчително. Ако то се налага, е желателно преди това да аерирате терена.


Ръководство за изграждане на тревна площ

Създаване на нова тревна площ
Как да направите от старата си трева английска ливада
Най-често задаваните въпроси и техните отговори

ПУБЛИКАЦИИ
ПРОДУКТОВ КАТАЛОГ
Продуктов каталог
Тревни смески
Специализирани тревни семена
Специализирани
тревни семена
Тревни смески за слънце
Тревни смески
за слънце
СУХОУСТОЙЧИВИ ТРЕВНИ СМЕСКИ
Сухоустойчиви
тревни смески
Тревен чим - ТОТЕХ
Тревен чим
Борба с вредители
Борба с вредители
Универсални тревни смески
Универсални
тревни смески
Тревни смески за сянка
Тревни смески
за сянка
тревни-смески-за-спорт
Тревни смески
за спорт
Тревни смески за подсяване
Тревни смески за подсяване
Градински инструменти
Градински инструменти
Бяла детелина
Торове за трева
Торове за трева
За домашни любимци
За домашни любимци
Семена за цветя и трева
Семена за цветя и трева
Затревяване - ТОТЕХ
Троскот
Професионална техника
Професионална техника
Дихондра
Дихондра
водоспестяващи
Водоспестяващи

30 години опит в озеленяването
ПРОФЕСИОНАЛНИ УСЛУГИ

Озеленяване изграждане - ТОТЕХ
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
Тревен чим - ТОТЕХ
ЗАЧИМЯВАНЕ
Спортни терени - строителство - ТОТЕХ
СПОРТНИ ТЕРЕНИ СТРОИТЕЛСТВО
Хидропосев - ТОТЕХ
ХИДРОПОСЕВ
Затревяване - ТОТЕХ
ЗАТРЕВЯВАНЕ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
ПОЛИВНИ-СИСТЕМИ
ПОЛИВНИ СИСТЕМИ
logo totex

Продажби тревни смески и тревен чим

tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа

Лице за контакт : Павлина Тодорова

GPS координати: 42.7362422, 23.3946675

София 1849, ул. Чепинско шосе 41
⦿ ЛОКАЦИЯ

Варна 9110, с. Старо Орахово
⦿ ЛОКАЦИЯ

тревен чим

logo_totex.Ltd
За поръчки на тел.: 0887 573 200