logo totex
tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа     tel София, ул. Чепинско шосе 41
clock  08:00 – 17:00 часа
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ

Тайните на идеалния тревен килим – постижимо удоволствие с много труд

Напоследък се нагледах и начетох на такива безумия в интернет по темата „как се отглежда и как се прави трева“, че се чудя на хората решили да си направят „полянка“, защо им е да висят по форуми и да обменят опит с този и онзи, а не вземат да потърсят и да намерят достоверна и професионална информация по въпроса. Казано с други думи, ако ме заболи корем, аз лично ще отида на лекар, а няма да питам съседката какво да правя.

Та да си дойдем на темата за тревата…

Когато се захванете с това начинание първо трябва да подготвите терена.

Ако ще засявате семена, трябва да се поинтересувате каква e почвата във вашия двор. Ако е  глинеста, то може да се наложи изцяло да обновите горния почвен слой на дълбочина минимум 10 см. Тревата е с нежни корени и развитието им в тежки и непропускливи терени не води до добър естетически резултат. Добрият терен за красива трева, трябва да има въздухо- и водопропускливост, т.е. почвата трябва да е песъклива. 

Ако ще монтирате тревен чим, то трябва добре да почистите терена от всякакви боклуци и да го приведете в идеално гладък вид.

Ако ще затревявате – следва да си закупите семена. Направете го в специализирана за това фирма, или в градинските центрове, където хората се занимават с озеленяване и самите те изграждат тревни площи. Както във всяка сфера, така и на пазара на тревни семена се предлагат множество некачествени продукти на ниски цени, но ако искате да опитвате до безкрай това си е ваш избор.Не забравяйте, че всяко ново подсяване за сгъстяване на тревата, неминуемо е свързано с нова обработка, загуба на време и труд. Заложете на сигурно, защото цената на семената е твърде малък процент от това което ще похарчите за да имате добра трева.

От гледна точка на бюджета, имайте предвид, че стойността на семената е по-малко от 10% от стойността на вашата трева като цяло. Така, че не пестете от тях и не ги купувайте от строителни хипермаркети, където не можете да получите никаква информация, а само тази от етикета. За да вземете решение каква точно тревна смеска ви е необходима доверете се на опита и професионализма.

При избора се замислете

1. Как ще поливате вашата трева,

2. Колко често ще я торите.

3. Колко интензивно ще натоварвате тревната площ.Обърнете внимание на следната зависимост – колко човека ще натоварват дадената тревна площ и на каква квадратура ще бъде разпределено това натоварване.

4. На слънце или на сянка ще се развива,

5. Как ще се грижите за нея – редовно или от време на време…

Малко са ситуациите и условията, при които не може да се изгради тревна площ. Решение има, дори за по-мързеливите /така наречените тревни заместители/, но какво е то, може да разберете само ако се посъветвате с подходящите хора.

След засяването на подходящите семена, валирайте и дайте старт на отглеждането на вашата трева. А то се състои в следното:

  • Косене

Трябва да е поне веднъж в седмицата, като се отнема не повече от 1/3 от височината на тревата. По време на сухите летни периоди ножовете на косачката трябва да се вдигат, същото да се прави и по време на последните коситби за годината. Тревата се зазимява на 4-6 см. височина. Никога не трябва да се коси след валеж, поливане или, когато тревата е замръзнала.

  • Валиране

За да се получи идеално равен тревен килим, тревната повърхност трябва да се валира. Най-добре е това да се прави един-два пъти в месеца, след косене. При валирането корените се разпределят равномерно по целия повърхностен почвен пласт и се предотвратява образуването на тревни туфи. Тази процедура се извършва със специален валяк, чието тегло трябва да е минимум 100 килограма, за да бъде валирането ефикасно. Задължително е почвата да бъде влажна, но тревното покритие – сухо.

  • Поливане

В началото, след засаждането, поливането трябва да е по-често, 3-4 пъти дневно, но със слаба струя, за да не бъдат наранени крехките тревни стръкчета. При новозасятата трева почвата трябва да се поддържа непрекъснато влажна, докато се заздрави тревният чим. След първото косене поливанията се намаляват до 2 пъти дневно. Най-подходящо е да се правят сутрин рано и вечер, след като слънцето е залязло. Дъждообразното поливане е най-доброто поливане, за тази цел наличието на изградена поливна система е предимство. Но при липса на автоматизирано напояване, трябва да се спазва основното изискване – поливането да бъде обилно, а не повърхностно, особено през сухите и горещи летни дни, бедни на валежи.

  • Плевелите

Нанасят голяма вреда на тревата – отнемат от влагата и голяма част от хранителните вещества. Едногодишните плевели са лесни за отстраняване, често първото косене е достатъчно. Многогодишните плевели обаче са упорити и искат повече грижи.

Вече изградените тревни площи могат да се обработват с хербицид по всяко време от май до септември, но не и през сухите периоди, когато хербицидът няма да е ефективен и може да се изгори тревното покритие. За да е чиста тревата е необходимо третирането да се извършва поне веднъж в годината, в началото на пролетния сезон.

С оглед пестене на време, най-добре е едновременно плевене и подхранване чрез обработване с комбинация от хербицид и тор. Ако използването на химикали изглежда вредно има по-слабо токсична алтернатива – сапунени хербициди. През лятото, когато тревната леха е подложена на много високи температури, не е препоръчително да се прекалява с хербицидите.

Има и един друг вид превели – упорити плевели – те не се влияят нито от химикали, нито от обработка и единственият начин за справяне с тях е отрязването им заедно с корените.

  • Подхранване

Колкото повече се коси тревата, толкова повече подхранване иска. За да е с наситен зелен цвят, здрава и силна трябва да бъде наторявана с комплексен тор най-малко три пъти в годината – веднъж през през ранна пролет, втори път в разгара на лятото – тогава използваната тор трябва да е с преобладаващо съдържание на азот, за да се стимулира растежа, а когато за последно се тори, през есента торта трябва да бъде богата на калий. Високото съдържание на калий предпазва от студ и болести през зимния сезон.

  • Аериране

Това е процес, при който се извършва пробождане на почвата с метален предмет (за големи площи това става със специални за целта машини). Правят се равномерно разположени по целия терен прободи на дълбочина около 8-10 см. Така почвата диша, а водата и торовете достигат до всички коренчета, предотвратява се и появата на мъхове. Полезно е да се прави поне веднъж в годината, а ако теренът е натоварен, дори два пъти. В случай, че почвата е песъчлива аерирането може да става и веднъж на 2-3 сезона.

  • Грапене

Или изваждане на мъртвата и суха трева от основата на тревния чим. В следствие на честото косене върху тревната повърхност се образува тънък слой от изсъхнала трева, нещо като лош филтър, който ограничава достъпа на вода и хранителни вещества до почвата, нарушава въздухообмена и възпрепятства правилния растеж и развитие на тревата. За да бъде премахнат този слой е достатъчно доброто „разресване“ на тревата в две перпендикулярни посоки с аераторно гребло два пъти годишно – през пролетта и есента.Оказва се, че не всичко опира до покупката на модерна косачка. Тревата се нуждае от куп други грижи, и то системни. Но няма как, щом искате да ви е зелено, меко и равно на двора трябва да валирате,  грапите, аерирате и накрая, ако ви останат сили, ще си свиркате горди и доволни, докато си пиете сутрешното кафе на верандата.

Автор: ланд.арх.Павлина Тодорова

ПУБЛИКАЦИИ
ПРОДУКТОВ КАТАЛОГ
Продуктов каталог
Тревни смески
Специализирани тревни семена
Специализирани
тревни семена
Тревни смески за слънце
Тревни смески
за слънце
СУХОУСТОЙЧИВИ ТРЕВНИ СМЕСКИ
Сухоустойчиви
тревни смески
Тревен чим - ТОТЕХ
Тревен чим
Борба с вредители
Борба с вредители
Универсални тревни смески
Универсални
тревни смески
Тревни смески за сянка
Тревни смески
за сянка
тревни-смески-за-спорт
Тревни смески
за спорт
Тревни смески за подсяване
Тревни смески за подсяване
Градински инструменти
Градински инструменти
Бяла детелина
Торове за трева
Торове за трева
За домашни любимци
За домашни любимци
Семена за цветя и трева
Семена за цветя и трева
Затревяване - ТОТЕХ
Троскот
Професионална техника
Професионална техника
Дихондра
Дихондра
водоспестяващи
Водоспестяващи

30 години опит в озеленяването
ПРОФЕСИОНАЛНИ УСЛУГИ

Озеленяване изграждане - ТОТЕХ
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
Тревен чим - ТОТЕХ
ЗАЧИМЯВАНЕ
Спортни терени - строителство - ТОТЕХ
СПОРТНИ ТЕРЕНИ СТРОИТЕЛСТВО
Хидропосев - ТОТЕХ
ХИДРОПОСЕВ
Затревяване - ТОТЕХ
ЗАТРЕВЯВАНЕ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
ПОЛИВНИ-СИСТЕМИ
ПОЛИВНИ СИСТЕМИ
logo totex

Продажби тревни смески и тревен чим

tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа

Лице за контакт : Павлина Тодорова

GPS координати: 42.7362422, 23.3946675

София 1849, ул. Чепинско шосе 41
⦿ ЛОКАЦИЯ

Варна 9110, с. Старо Орахово
⦿ ЛОКАЦИЯ

тревен чим

logo_totex.Ltd
За поръчки на тел.: 0887 573 200