fbpx

Защо тревата ми изглежда слаба и е пълна с плевели?
Една от вероятните причини е недобрият избор на тревна смеска. Нискокачествените и неселектирани треви са неконкурентно способни и така се създават условия за масово заселване на плевели в тревните площи. Другата вероятна причина е липсата на системни грижи за тревната площ (подхранване, пръскане със селективни хербициди, аериране, грапене, вертикутиране).
Защо тревата ми изчезва под дърветата?
Повечето от парковите треви не са сенкоустойчиви. Ето защо принудени да се развият на сянка те изцвиляват, пожълтяват, в следствие на което тревата се прорежда, не изглежда добре или изчезва. При направата на тревни площи на плътна сянка (под дървета, северни участъци и др.) трябва да се използват специални смески за сенчести терени или тревни заместители.
Защо по моята трева има жълти петна?
Най-вероятната причина за това е бедна почва. Трябва да торите регулярно. Подхранвайте с NPK/ комплексни /  торове с високо съдържание на азот през пролетта и лятото и NPK торове с ниско съдържание на N и високо на калий и фосфор през есента. Лош дренаж в съчетание с тежка,глинеста почва е другата вероятна причина. В този случай тревата ви се нуждае от аериране. Не на последно място причина за тези петна може да са гъбни заболявания. Третирайте с фунгициди.
Защо тревата ми умира на петна?
Най-вероятната причина е гъбно нападение. Третирайте с фунгициди и наторете тревната площ. Ако това не помогне, консултирайте се със специалист.
Защо в тревната ми площ има мъхове?
Това е голям проблем и може да бъде причинен от редица фактори: бедна или вкислена почва, лош дренаж, сянка, рядко и нерегулярно косене, малък почвен хоризонт. За да се избавите от мъха, първо установете кой от горепосочените фактори причинява проблема и ако е възможно го премахнете. У нас борбата с мъховете се извършва чрез третиране с железен сулфат или други препарати. Добре е и периодично да аерирате тревната площ.

• Как и защо се тори тревата?
По време на вегетационният период тревата се нуждае от интензивно подхранване /торене /. Така тревните площи стават маслено зелени, здрави, устойчиви на студ и жега, както и на нападения от вредители и болести. Не без значение е и факта, че редовното подхранване е причина за бързото възстановяване след косене и запазване на състава заложен в първоначално засятата тревна смеска.

• Колко често се нуждае тревата от торене?
По правило, колкото по-интензивно се поддържа една тревна площ /по-често се коси/, толкова по–често трябва да се подхранва. Казано по друг начин, ако изнасяте непрекъснато хранителни вещества с косенето, то почвата се изтощава и трябва баланса да бъде възстановен. Обикновено в периода май-септември торене е необходимо веднъж месечно.

• С какво и кога се тори тревата?
Основните елементи, които са необходими на тревата са азот, фосфор и калий. През сезона на интензивна вегетация, най бързо се изчерпва азота, който стимулира растежа, изравнява цвета на тревните площи и в кратки срокове възобновява маслено зеления цвят. Бързодействащ азотен тор е амониевата селитра, с която е добре да торите поне веднъж в месеца при норма 3кг./ 100кв.м. Освен от азот на тревата са необходими фосфор, калий, както и микроелементи – магнезий, бор, мед, желязо, манган, молибден и цинк. Използвайте комбинирани торове с микроелементи поне 3 пъти през сезона – веднъж в началото на лятото, в средата и след края на септември. Нормата на торене е по-висока 4-5кг./100кв.м. Винаги торете при суха листна маса! Поливайте обилно след торене, докато напълно разтворите гранулите и те изчезнат от погледа ви.

РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ТРЕВНА ПЛОЩ
Създаване на нова тревна площ
Правилна поддръжка на тревната площ
Как да направите от старата си трева английска ливада

ТРЕВЕН ЧИМ ИЛИ ТРЕВНА СМЕСКА или как правилно да подберете начина на затревяване, подходящ за вашия двор.Засяването с тревни смески безспорно е и си остава най-популярния начин за създаването на тревни площи у нас.Достатъчно е правилно да подберете подходящите сортови семена, комбинирани специално за нашия климат и при правилна поддръжка на тревата дълго ще се радвате  на перфектна зелена морава дълги години.Факт е , че отглеждането на добра трева е трудоемък процес , но когато се види резултата, чувството е много удовлетворяващо.За по-нетърпеливите и мързеливи почитатели на зеленото има и друг вариант – готови тревни чимове!

Защо да предпочетете тревния чим пред затревяване с тревни смески или райграс ?

Цялата статия може да прочетете тук…

0

Your Cart