logo totex
tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа     tel София, ул. Чепинско шосе 41
clock  08:00 – 17:00 часа
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ

Живота на хората от векове винаги е бил организиран около вода – реки, морета, океани. Човек има естествена потребност от вода и затова тя се явява като естествен притегателен център в композицията на парковете или градината в двора.

Разположението на водната площ трябва да бъде добре осмислено и прецизно осъществено. Необходимо е тя естественото да се вписва в цялостната композиция на околното пространство. Възможно е комбинирането на алпинеум или скален цветен кът с водопад и езеро в пейзажен стил, както и каскада от водни огледала в геометричен стил. Комбинирането на различните типове водни площи – статични и динамични, допринася за внасяне на живот в градината. Завършеност на композицията може да постигнете, като внесете ефектно осветление и различни паркови елементи като мостчета, камъни във водата, декоративни пластики и паркова мебел.

Желанието за изграждане на едно такова съоръжение трябва да бъде заявено от клиента, на етап проектиране. Създаването на този тип пространствено решение е истинско предизвикателство. Самото изграждане е свързано с разходи, които трябва да предвидите в бюджета си. Важно е да направите разчет както на средствата, така и на времето, което може да отделите за поддръжката на вашата водна площ. Няма нищо по-грозно именно от такъв парков елемент, който в следствие на лоша грижа прилича на блатясала локва. Ако не сте готови да отделите необходимото за поддържането на водната площ, по-добре изобщо не я правете. Но ако въпреки трудностите, сте решили да се заемете с това предизвикателство, то трябва да знаете, че крайният ефект е наистина впечатляващ и носи много естетическа наслада и удовлетворение.

Какво трябва да знаете преди да пристъпите към изпълнение на воден ефект?

Размерите на водната площ зависят от общата големина на зеленото пространство. Водният ефект не трябва да е прекалено малък, нито да доминира над останалите елементи в двора. Например за градина около 300-400 м2, водната площ трябва да бъде от не повече от 20-30м2. Особеностите на терена, ще ви подскажат какъв точно тип водна площ е подходящ за градината ви.

Най-често водни площи се изграждат в близост или в комбинация със скален кът, или са вписани в границите на декоративната растителност. Напоследък е модерно да се разполагат непосредствено до плочници и веранди.

Ако изграждате езеро озеленете бреговете му разнообразно. На преден план оставете чисти тревни  площи, на заден засадете плътно  декоративна растителност, като целта е тя да бъде като фон и да се отразява в спокойните му води. Отстрани създайте полуоткрити зелени пространства или разположете солитер/ единично засадено красиво дърво или храст/. Не  разполагайте в близост  до водната площ дървета с мощни корени, които могат да разрушат дъното. В спокойната част на водата, може да поставите растения /така наречените хидрофити/ като лилия,  блатен ирис, лотос и др., но трябва да знаете, че в тези случаи водата не се обработва химически.

Не на последно място се погрижете за тревния фон около вашата водна площ, за да подчертаете, нейната индивидуалност и да постигнете завършен декоративен ефект.

Автор: ланд.арх. Павлина Тодорова

ПУБЛИКАЦИИ
ПРОДУКТОВ КАТАЛОГ
Продуктов каталог
Тревни смески
Специализирани тревни семена
Специализирани
тревни семена
Тревни смески за слънце
Тревни смески
за слънце
СУХОУСТОЙЧИВИ ТРЕВНИ СМЕСКИ
Сухоустойчиви
тревни смески
Тревен чим - ТОТЕХ
Тревен чим
Борба с вредители
Борба с вредители
Универсални тревни смески
Универсални
тревни смески
Тревни смески за сянка
Тревни смески
за сянка
тревни-смески-за-спорт
Тревни смески
за спорт
Тревни смески за подсяване
Тревни смески за подсяване
Градински инструменти
Градински инструменти
Бяла детелина
Торове за трева
Торове за трева
За домашни любимци
За домашни любимци
Семена за цветя и трева
Семена за цветя и трева
Затревяване - ТОТЕХ
Троскот
Професионална техника
Професионална техника
Дихондра
Дихондра
водоспестяващи
Водоспестяващи

30 години опит в озеленяването
ПРОФЕСИОНАЛНИ УСЛУГИ

Озеленяване изграждане - ТОТЕХ
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
Тревен чим - ТОТЕХ
ЗАЧИМЯВАНЕ
Спортни терени - строителство - ТОТЕХ
СПОРТНИ ТЕРЕНИ СТРОИТЕЛСТВО
Хидропосев - ТОТЕХ
ХИДРОПОСЕВ
Затревяване - ТОТЕХ
ЗАТРЕВЯВАНЕ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
ПОЛИВНИ-СИСТЕМИ
ПОЛИВНИ СИСТЕМИ
logo totex

Продажби тревни смески и тревен чим

tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа

Лице за контакт : Павлина Тодорова

GPS координати: 42.7362422, 23.3946675

София 1849, ул. Чепинско шосе 41
⦿ ЛОКАЦИЯ

Варна 9110, с. Старо Орахово
⦿ ЛОКАЦИЯ

тревен чим

logo_totex.Ltd
За поръчки на тел.: 0887 573 200