Напролет може да ги видите навсякъде – на прозоречните первази, в малки и големи градини. Грейнали като мънички слънца сред свежата зелена трева те ни веселят и тонизират…Това нежно пролетно градинско цвете краси света с невероятното си разнообразиe от форми и багри. Дали са кичести или простocтоцветни, бели, кремави, жълти, златисто-жълти или оранжеви, единични или събрани по няколко на цветоносно стъбло, със или без аромат, цветовете на нарциса са толкова изящни и красиви, че още в древността за него са писани и предавани познати и днес легенди.

Многообразието им много години е събирано в различни класификации. Днес нарцисите в известна степен и условно са класифицирани в 10 групи, включващи различни видове и хиляди сортове. Богатството по групи се характеризира главно по броя на цветовете – един или няколко на растение, по големината на коронката и нейното обагряне, по това дали цветовете са прости или кичести. Някои групи имат характерни особености главно като изисквания при отглеждането.

Как да ги отглеждате?

Като влаголюбиво растение, луковиците се засаждат в добре обработена и дълбоко обърната (25-30 см.), богата с хранителни вещества почва, през септември-октомври. Нарцисът не обича киселите почви, затова не ги засаждайте под иглолистни дървета или в близост до тях. Дълбочината на засаждане е по-голяма в сравнение с правилото за другите луковици /три пъти големината на луковицата/, за да се осигури по-висока влажност за развитието им и да се избегне измръзването на луковиците. В по-мразовитите райони или на по-голяма надморска височина е желателно върху почвата да се развхвърля изолиращ пласт от слама или друг мулчиращ материал. Особено чувствителни към студа са букетните нарциси (с много цветове на едно цветоносно стъбло). До края на цъфтежа подхранвайте растенията с азотни торове два пъти месечно и ги поливайте редовно. След прецъфтяването до полягането на пожълтелите листа продължете с поливането, за да могат луковиците да узреят добре. Не е задължително да ги изваждате всяка година. Това може да правите през 2-3 години, а засадените в тревните площи дори през 4-5 години. Трябва да помните, че не бива да косите тревните площи докато листата на нарцисите не пожълтеят. За да поддържате красива тревната си площ, косете я така, че около нарцисите да оставяте тясна ивица трева. В противен случай луковиците няма да се изхранят добре, стават чувствителни към болести и през следващата пролет ще развиват слаби цветове, или няма да цъфнат. Ако искате да не косите, можете да комбинирате красивите им туфи със семена на цъфтящи цветни поляни. Така целогодишно ще се радвате на пъстър килим от цветове, без да полагате особени грижи,

Автор: ланд.арх.Павлина Тодорова