Багрите оказват силно въздействие и затова трябва да са в хармония със стила на интериора или екстериорното пространство.

В основата на всяко цветово решение стои учението за цветовете. То пък се опира на цветовия диск, на който в определен ред са разположени всички цветове на дъгата. Трите основни цвята – жълтият, червеният и синият, образуват триъгълник върху диска. Между тях се намират останалите, смесени, които са образувани от съседните цветове на спектъра. Така между жълтото и червеното се намира оранжевото, между червеното и синьото – виолетовото, а между синьото и жълтото – зеленото.

Цветовете, намиращи се един до друг на спектъра, преливат плавно, образувайки различните оттенъци. Те съдържат близки, сходни тонове и могат да се обединяват в хармонични съчетания.

Ето и няколко комбинации, които ще ви подскажат какъв е човека в зависимост от цветовете на растенията, които отглежда или как вие самите да създадете определено настроение в дома си с помощта на цветята.

БЯЛО И КРЕМАВО ИЗДАВАТ СДЪРЖАНОСТ

Въздействието на бялото и кремавото се приема като хладно, сдържано. Растенията, които имат такива цветове или листа, са подходящи за интериор, оформен в елегантен, класически стил. Те са уместни също и в съвременно обзаведена къща, защото предлагат спокойна и изискана атмосфера.  Във интериора големи бели цветове разгръщат антуриумът, камелията, цикламата, спатифилумът, калата, а навън хризантемата, рододендрона, магнолията, някои видове дрян. Естествено всички тези видове цъфтят определен период от годината. Ако искате бял цветен фон през целия сезон може да се спрете на така наречените швейцарски, цъфтящи поляни.

ЖЪЛТОТО И ОРАНЖЕВОТО ТОПЛЯТ, ЧЕРВЕНОТО ПРИДАВА ДИНАМИКА

С помощта на тези цветове можете да поставите акценти в етностил, да подчертаете духа и индивидуалността на вашата градина. Цветове в тези тонове имат абутилонът, есхинантусът, аламандата, афеландрата, калцеолария, кливията, колумнеята, кросандрата, пахистахисът, скутеларията. Оттенъците на червения цвят напомнят на топлите южни страни. Тяхното въздействие винаги е много интензивно, така че използването им трябва да е внимателно. В червени тонове цъфтят акалифата, ехмеята, антуриумът, бегонията, камелията, цикламата, дипладенията, коледната звезда, китайската роза, хипеаструмът, каланхоето. За градината може да подберете подходящи за вашия двор по височина семена на цветя, които да цъфтят до късна есен.

СИНЬОТО – усещане за хлад и още нещо…

Чистото синьо оставя усещане за хлад. А заедно с бялото извиква във въображението мирната селска атмосфера на южен остров. В съчетание с червено може да придобие магически, загадъчен оттенък. Синият цвят добре хармонира с вилния стил – в него има простота, но и определеност. Сини и лилаво-сини цветове имат бровалията, брунфелзията, камбанките, еустомата, арабската теменужка, хортензията, игликата, лена и фацелията, които цъфтят целогодишно.

ЗЕЛЕНОТО СИМВОЛИЗИРА НАДЕЖДАТА

Този цвят има хладна, успокояваща аура. Колкото повече е синьото в него, толкова по-мрачно е въздействието му. Ако преобладава жълтото, той излъчва жизнерадост и пролетна свежест. Зеленият цвят присъства в листата на всички растения, а вариантите му са безброй – светло и тъмно-зелено, зелено със сиво-сини или червеникавокафяви оттенъци. Често се срещат листа със светли участъци, които изглеждат почти бели.

СЪЧЕТАНИЕТО НА БЛИЗКИ ОТТЕНЪЦИ Е КЛАСИКА В ЖАНРА

Най-лесният начин да направите цветова композиция на растения е да обедините близки нюанси. Но обърнете внимание на това сходните цветови оттенъци да бъдат разчупени, уравновесени от несходство в структурата на растенията. Този ефект се постига лесно – достатъчно е да подберете цветове с различна големина и форма. При използване на близки оттенъци е добре композицията да се оживява с отделни елементи с по-ярък цвят. За такива петна в аранжировката на интериора може да използвате пера, балончета или други аксесоари, стига да съответстват на цялостния стил на помещението. Лесно се създават красиви съчетания от цъфтящи растения от един вид, които имат богата гама цветове. Такива цветя са бегонията, цикламата, китайската роза за вътре. Навън може да използвате бегонии, лилиуми, циния.

ОБОДРЯВАЩ И ВЪЗБУЖДАЩ КОНТРАСТ

Контрастен ефект може да се създаде и с цъфтящи, и с изцяло листни растения. При листните растения контрастът се постига с комбиниране на по-тъмни и по-светлозелени листа. Можете да групирате растения от един вид, например да сложите един до друг обикновен бръшлян със светлозелени листа и бръшлян от друг вид с пъстри листа. В композиция с растения от различен вид контрастът не е задължителен в цветовете, често за него играят роля структурата и формата на листата, както и цялото растение.

Сполучливо използвани ефектни контрасти са от синьо и червено, жълто и синьо, синьо и бяло. Те лесно се вписват във всеки интериор, а резултатът е още по-добър, ако някой от цветовете присъства върху покривката, завесите, килима или мебелите.Контрастът на оранжево и лилаво или червено и зелено изисква известна смелост и въображение, защото става дума за много интензивни цветове. В къща, обзаведена в класически стил, такова съчетание вероятно няма да се вписва добре в обстановката. Ако искате да създадете контраст с растения от един вид, можете да използвате хортензия в розово, синьо и бяло, камбанки в синьо и бяло, хризантеми в жълто, тъмночервено и светловиолетово, сенецио в синьо, розово и червено, еустома и арабска теменужка в лилаво-сини и бели тонове. Пъстър контраст със съчетание на различни видове можете да изградите върху определена тематична основа – например пролетно пробуждане на природата с луковични растения или кактусова градина, или свежа пъстрота, допълнена със съответстващи тъкани в южноамерикански стил, или ансамбъл от разноцветни продължително цъфтящи растения.

Автор: ланд.арх.Павлина Тодорова