Погрижете се за тревната си площ сега, за да бъде красива и през пролетта!

Есента е време на усилена работа за трудолюбивите градинари. В този сезон грижите за тревата са  повече, отколкото през лятото, за да може да я подготвим за зимата и напролет да се радваме на сочен, плътен и зелен тревен килим. Нека да не забравяме, че тя е силен акцент в озеленяването и основен фон на всички елементи на една градина или парк и основно от нейният вид и състояние зависи цялостното впечатление, което създава една градина.

През октомври (а понякога и през ноември, в зависимост от температурата) е последния месец, през който се коси тревата. Броят на коситбите е намален в зависимост от растежа. Косенето на тревата през този месец трябва да се извършва много внимателно – тя не трябва да бъде нито много ниско окосена, нито много висока. Оптималната височина на тревната площ в този период на годината е от 5 до 7 см. Ниско окосената трева може да измръзне, а по-високата трева ще доведе до задържане на по-голяма влажност, което от своя страна е предпоставка за развитието на гъбни заболявания.

През октомври задължително трябва да почистите тревния чим от стара окосена трева, мъх и други мъртви органични материали – по този начин ще осигурите достатъчно кислород и хранителни вещества на райграса. Тази операция се нарича вертикутиране. Може да използвате аераторно гребло или специална машина /вертикутатор/,  в зависимост от големината на тревната площ. По този начин се подобрява растежа на тревата и се стимулира нейната възобновителна способност, освобождава се достъпа до корените на вода, въздух и торове и не на последно място се унищожават и част от плевелите и частично се спира развитието на мъховете.

Месец октомври е характерен с една типична есенна дейност – събирането на падналите листа от дърветата. Може да го направите с гребло, специализирана прахосмукачка за листа, а дори и с моторната си косачка. Не оставяйте листата на купчини върху тревния чим – тревата отдолу ще пожълтее, и ще се задуши. Редовно събирайте окапалите листа и по още една причина – така частично ще намалите наличието на дъждовни червеи в почвата, които нанасят не малки щети в този период.

Аерирането на тревния чим е необходимо при по-стари тревни площи и задължително в случай на почва с лоша отцедливост (глинести терени с лош въздухообмен). Аерирането представлява дълбоко пробождане на почвата или разрязване на тревния чим, с цел да се подобри дренажа и естествения въздухообмен в коренообитаемия слой на тревата. Препоръчително е да се извършва веднъж годишно при силно уплътнени или често натоварвани терени. Въздух е необходим не само в наземната част на тревата, но и в кореновата система. Липсата на въздух в почвата затруднява храненето на корените и това се отразява на целия тревостой, както и на естетическите показатели на тревната площ. Сбитата почва води и до по-трудно оттичане на дъждовната вода, което от своя страна спомага за развитието на гъбни заболявания и гнилостни процеси, в следствие на което тревният килим започва да жълтее и придобива не добър вид. Aерирането се извършва със специални машини, но за малки площи може да се използва обикновена вила, с която се набожда равномерно целия терен. Запомнете, че задължително след тази операция трябва да опесъчите терена. В противен случай целият ви труд е безсмислен, защото още е първата поливка след това дупките се затварят и резултат няма.

Важно за тревата през есента е есенното торене. Торенето с азотни торове през този период не е за предпочитане – азота стимулира растежа на нови леторасли, които няма да издържат зимните студове. Трябва да се подхранва с комбинирани торове съдържащи бавно усвоим азот, фосфор, калий и микроелементи. Това са така наречените сложни или комбинирани торове. Тревата трябва да се натори веднага след вертикутирането, веднъж в края на септември – началото на октомври.По възможност торете и през ноември.

Ако спазите всичко това, ние ви гарантираме, че през пролетта ще се радвате на тревен килим като кадифе. При въпроси, оставаме на разположение.

ланд.арх.Павлина Тодорова