Какви са нуждите на тревния килим в този период на годината?

Това е един особено деликатен период за тревните площи. Няколко са основните моменти, на които трябва да се обърне особено внимание, за да се радвате на красива трева през сезона.

В ранна пролет, след снежна зима снегът в тревните площи започва да се топи неравномерно. Добре е да обърнете внимание на местата, на които той се задържа. При положителни дневни и отрицателни нощни температури се получава заледяване на определени участъци. Това е вредно за тревата, защото се създава опасност от измръзване и задушаване.  В повечето случаи не през зимата, а именно в този период тревата загива и се получават петна. Решението в тези ситуации е, ако е възможно плътните участъци със сняг да се премахват или разпръскват, за да се стопят по-бързо през деня. Ако това е невъзможно, то може да се очаква част от листната маса да бъде поразена. Добре е възможно най-рано да почистите петната от отмрялата листна маса, да разрохкате почвата и да подсеете с тревна смеска за бързо възобновяване. Така петната ще се затворят и новозасетите семенца бързо ще сгъстят тревостоя и ще уплътнят тревния чим. Използвайте качествени семена, защото случайно закупените могат да не поникнат и тогава ще ви се наложи дълго да гледате ливадата си на дупки.

тревата през пролетта

След това идва въпроса, кога да възобновим поливането на тревата в нашия двор? Дълго след отцеждането на снега ни се струва, че почвата е добре влагозапасена и все отлагаме пускането на поливната система, но на практика късните студове, при липса на валежи много бързо изтеглят влагата от почвата. Освен това не трябва да се забравя, че корените на тревата обитават повърхностния почвен слой, където запасите от вода не са големи. Ето защо, след зимата поливането е добре да започне при трайно задържане на средно-дневната температура над 15-17°С.

Със стопяването на снега,отцеждането на почвата и повишаването на дневните температури, тревата започва да расте, навлиза в период на вегетация и така се стига до необходимостта от първа коситба. Чрез косенето се осигурява по-голям достъп на светлина и въздух до възела на братене,  което стимулира растежа на тревата. Интензивно поддържаните треви в тревните площи не трябва да се оставят по-високи от 4-5 см., в този период от годината.

тревата през пролетта

Вертикутирането / когато се извършва машинно/ или по-просто казано сресването на тревата с гребло в две перпендикулярни посоки, е следващата важна стъпка, която трябва да предприемете. Освобождаването на основата на тревния чим и частичното разрязване на повърхностния почвен пласт е от жизненоважно значени през пролетта. Тази дейност е абсолютно задължително и не го ли направите тревата ще страда през цялото лято, ще влоши значително естетическите си показатели, а в някои ситуации има опасност да загине и на нейно място да се заселят диви и нежелани видове. При по-големи площи вертикутирането се извършва машинно.

Следва да наторите  с минерални торове, като вида на торта за подхранване следва да уточните със специалист. Кога и с какво зависи от метеорологичните условия, местоположението на обекта, очаквани късни студове и т.н.

Полеете обилно и сте готови да преминете към рутинната грижа за тревния килим през новия сезон.

Автор:ланд.арх.Павлина Тодорова