logo totex
tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа     tel София, ул. Чепинско шосе 41
clock  08:00 – 17:00 часа
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ
РЪКОВОДСТВО
ТРЕВНА ПЛОЩ

Как да се грижим за цветята, декоративните храсти и тревния килим през пролетта?

През втората половина на май температурата се повишава, преваляванията са чести и ранните пролетни цветя са в разгара на цъфтежа си или вече прецъфтяват. Почвените и климатичните условия позволяват засаждане на разсадите от летни цветя. Цветарските магазини предлагат голямо разнообразие на пикирани разсади, в градинските центрове може да намерите декоративните храсти, които ви интересуват. Специалистите препоръчват по-дребните видове – невен, тагетес, петуния и др.в лехите или в сандъчетата да се разсаждат на разстояние 20х25 см., а тези с по-едър хабитус – циния, астри, кани и др., съответно на 25х30 см. През май спира цъфтежът на теменужката, паричките и рано засетия невен. Тези цветя се изскубват и на тяхно място се засяват директно семената на летните цветя или техните разсади.

Ако към края на май и началото на юни засеете семената от невен, със сигурност ще имате красиви цветове до късна есен. Подходящи за засяване през този период са астрите /богородички/ с по-къс вегетационен период. Красивите камбанки /двегодишен вид/ през първата година образуват листна розетка със зимоустойчиви листа, но цъфтят на следващата пролет. Затова сега посейте семенцата в леха, пикирайте след време и разсадете на постоянно място на разстояние около 20 см. в началото на есента. Масово отглежданият зимен карамфил цъфтял веднъж, т.е сезонно, дава най-добри цветове през втората година от засаждането, макар да се отглежда като многогодишен. Затова все още не е късно да засеете семена от този вид и когато младите растения достигнат 10-12 см.височина, ги разсадете, което ще ви гарантира обилен цъфтеж догодина. И за топ карамфила /самакитка/ семената се засеете семената на този вид, а през есента да  засадите растенита на постоянно място на разстояние 30-40 см.Началото на май е и последният срок за засяване на непретенциозна цветна поляна  или леха в двора.

Старателно окопайте двугодишните растения и декоративните храсти, защото те изискват много добре обработени, плодородни и добре наторени почви, тъй като остават на едно и също място дълго време. Семената на ружата /двугодишен вид/ се сеят в открита леха през май-юни. Растенията се пикират на около 20 см., а през есента се изкопават заедно с пръстта около корените и се засаждат на постоянно място при разстояние 0,8-1 м. Ако все още не сте решили кой увивен декоративен вид да изберете за беседката, перголата или за параван, можете да заложите на грамофончето. Много подходяща за декорация на огради, сухи дървета и др. Достига до 2 м.височина, обича слънчеви места, цъфти от юли до септември.

През юни освен редовно поливане, плевене и подхранване с торове за цъфтящи култури е необходимо да се води борба срещу листните въшки и някои болести по растенията. Ако не се справяте сами потърсете специализирана помощ. През юни се изваждат луковиците на лалетата, зюмбюлите и нарцисите. Луковиците се просушават в сухи и проветриви помещения, но без пряко слънчево нагряване. Почистват се и се сортират по големина и се оставят за съхранение в проветриви тъмни помещения.

През втората половина на май и началото на юни може да се създават тревни площи в двора по технологията на т.нар. късно пролетно засяване. Тя се прилага предимно за засенчени места или северни изложения и при възможност за редовно поливане. Подбират се бързо растящи видове – английски райграс, червена власатка и др., които ще поникнат до настъпването на летните горещини. Ако извършвате засяването ръчно е необходимо това да стане с две кръстосани преминавания. Семената на тревната смеска се извършва в безветрено време. По ръбовете на площите се засяват повече семена, за да се получи плътен тревен кант. Разхвърляните семена се зариват с гребло и се притъпкват. Дълбочината на засяване зависи от тревният вид, като повече информация, може да получите при закупуване на семената.. Грижите за младия посев са насочени към редовно осигуряване на влага. Това става задължително чрез дъждуване с фини разпръсквачи. Полива се рано сутрин, привечер или през нощта, за да се избегне излишното изпарение на влага от почвата. Препоръчва се младият посев да се валира, когато тревата достигне 5 см. Първото косене се прави щом тревата достигне 6-7 см. при ниските треви и 8-10 см. при високите. При следващата коситба също се изчаква тревата в тревната площ, да израсне до описаните по-горе размери. Важно е да не се коси много ниско. Отнема се не повече от 1/3 до ½ от наличната маса, защото в противен случай растежът на младата трева отслабва и има опасност от прегаряне.

Автор: ланд.арх. Павлина Тодорова

ПУБЛИКАЦИИ
ПРОДУКТОВ КАТАЛОГ
Продуктов каталог
Тревни смески
Специализирани тревни семена
Специализирани
тревни семена
Тревни смески за слънце
Тревни смески
за слънце
СУХОУСТОЙЧИВИ ТРЕВНИ СМЕСКИ
Сухоустойчиви
тревни смески
Тревен чим - ТОТЕХ
Тревен чим
Борба с вредители
Борба с вредители
Универсални тревни смески
Универсални
тревни смески
Тревни смески за сянка
Тревни смески
за сянка
тревни-смески-за-спорт
Тревни смески
за спорт
Тревни смески за подсяване
Тревни смески за подсяване
Градински инструменти
Градински инструменти
Бяла детелина
Торове за трева
Торове за трева
За домашни любимци
За домашни любимци
Семена за цветя и трева
Семена за цветя и трева
Затревяване - ТОТЕХ
Троскот
Професионална техника
Професионална техника
Дихондра
Дихондра
водоспестяващи
Водоспестяващи

30 години опит в озеленяването
ПРОФЕСИОНАЛНИ УСЛУГИ

Озеленяване изграждане - ТОТЕХ
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
Тревен чим - ТОТЕХ
ЗАЧИМЯВАНЕ
Спортни терени - строителство - ТОТЕХ
СПОРТНИ ТЕРЕНИ СТРОИТЕЛСТВО
Хидропосев - ТОТЕХ
ХИДРОПОСЕВ
Затревяване - ТОТЕХ
ЗАТРЕВЯВАНЕ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
ПОДДРЪЖКА НА СПОРТНИ ТЕРЕНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАДИОНИ
ПОЛИВНИ-СИСТЕМИ
ПОЛИВНИ СИСТЕМИ
logo totex

Продажби тревни смески и тревен чим

tel  0887 573 200     clock  08:00 – 17:00 часа

Лице за контакт : Павлина Тодорова

GPS координати: 42.7362422, 23.3946675

София 1849, ул. Чепинско шосе 41
⦿ ЛОКАЦИЯ

Варна 9110, с. Старо Орахово
⦿ ЛОКАЦИЯ

тревен чим

logo_totex.Ltd
За поръчки на тел.: 0887 573 200